KAKO FUNKCIONIŠU TERMOVIZIJSKE KAMERE TOKOM POTRAGE ZA NESTALIMA? Trifunović otkrio u kom slučaju nemaju funkciju!
Darko Trifunović, Foto: Printscreen/youtube/GreatScott!, Aleksandra Čolić, Damir Dervišagić, MUP Srbije

VAŽNO SREDSTVO TOKOM POTRAGE

KAKO FUNKCIONIŠU TERMOVIZIJSKE KAMERE TOKOM POTRAGE ZA NESTALIMA? Trifunović otkrio u kom slučaju nemaju funkciju!

Šta su termovizijske kamere, kako funkcionišu i koliko su pouzdane tokom potrage za nestalim licima, otkrio nam je direktor Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost Darko Trifunović

Objavljeno: 14:51h

Prošlo je 48 sati od kako je devojčica Danka Ilić nestala.

Nadležni su "prečešljali" teren a tokom pretrage služili su se dronovima, psima tragačima i termovizijskim kamerama.

Prema trenutnim informacijama, nije pronađen ni jedan trag.

Šta su termovizijske kamere, kako funkcionišu i koliko su pouzdane tokom potrage za nestalim licima, otkrio nam je direktor Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost Darko Trifunović.

- Sama reč kaže "termovizija", znači reaguju na svaki termalni izvor, svaki izvor toplote i tako ga označavaju. Prosečna temperatura ljudskog tela je od 36 do 37 stepeni i faktički u prirodi se odvaja kao takvo i može se primetiti takvom kamerom kamerom i kroz lišće, kroz porozne objekte... Tako da, sama termovizija je jako korisna, posebno noću, kada je smanjena vidljivost, ali i danju. I termovizija se koristi u sadejstvu sa drugima, u ovom slučaju, u sadejstvu sa psima tragačima koji su nezamenjiv faktor, napominje Darko Trifunović za Espreso.

Darko Trifunović
Darko Trifunovićfoto: Printscreen TV Prva

Termovizija, kako kaže naš sagovornik, ne bi dala nikakav znak ako lice, ne daj Bože, nije živo.

- U tom trenutku nema termorefleksa i faktički ne možete koristiti da nađete nekog ko je nažalost preminuo ili stradao na bilo koji način. Recimo, termovizija može da primeti strujne kablove u zidu, kaže Trifunović.

Termalna kamera
Termalna kamerafoto: Printscreen/youtube/GreatScott!

Mogu li životinje da ometaju potragu za nestalom osobom termovizijskim kamerama?

- Ne mogu toliko da ometaju potragu. I životinje daju odraze, a savremene termovizijske kamere spojene su sa vrhunskim sofverima za prepoznavanje oblika i lica. Tako da ako tražite određeno lice, ta termovizija će dati određeno obris ali sofver koji prepoznaje oblike i lice može da vam ukaže na što se to odnosi. Naravno, sve je do kvaliteta snimka same termovizije. Ja imam telefon koji ima termovizijsku kameru i on se koristi za neke male razdaljine do, recimo, deset metara ali profesionalne kamere se koriste za veće razdaljine i one daju precizniji odraz. Međutim, životinje ili su u pokretu i daju obris ili su vrlo kratko stacionirane jer će životinja pre čoveka da nanjuši i krenuće da se udaljava, napominje Trifunović za Espreso.

Podsetimo, ispred pojate gde je devojčica Danka Ilić (2) nestala pre 47 sati u Banjskom polju kod Bora stigao je bager, mašina kombinirka kako bi policija raščistila imanje koje je prepuno drva i šiblja. Paralelno sa tim, pripadnici MUP ponovo pregledaju šahte i jame u pomenutom naselju. Sve to u cilju pronalaska materijalnih dokaza koji će pomoći u pronalasku Danke.

1 / 14 Foto: Nenad Kostić

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

02:38

LAŽNE INFORMACIJE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA MOGU LOŠE DA UTIČU NA ISTRAGU! Stručnjak za bezbednost dece na internetu pozvala na oprez

(Espreso / Pripremila M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.